JarnoRopponen Kuntavaaliehdokas 2017 Varkaudessa

Tuleeko kuntavaltuutetuista lossinkuljettajia ilman lossia?

  • Tuleeko kuntavaltuutetuista lossinkuljettajia  ilman lossia?

Kuntavaalit alkavat starttailla käyntiin kunnissa. Ensimmäisiä ehdokkaiden julkituloja näkyy erityisesti sosiaalisessa mediassa ja aikainen keskustelun alkaminen onkin hyvä, sillä erityisesti näissä kuntavaaleissa olisi tärkeää keskustelun ohjautuminen kunnan tehtäviin.

Sosiaali- ja terveysasioiden järjestämisen siirtyminen pois kunnan vastuulta tuo valtavan tyhjiön kuntapäätöksentekoon. Pari vuotta sen kanssa keretään vielä köyttä vetämään ja touhuamaan, mutta mitäs sitten? Käykö niin kuin eräälle itänaapurimme lossinkuljettajalle jolta varastettiin lossi. Uskollisesti hän saapui vuosien ajan työpaikalle istumaan lossivahdin koppiinsa, mutta työtä ei ollut. Mitäpä sitä asiasta sen kummemmin huutelemaan kun kuitenkin palkka juoksi.

Näin ei saa käydä kunnissa. Kuntalaiset valitsevat itselleen kuntavaltuutetut, joiden tehtävänä on huolehtia kuntalain (410/2015) 1 §:n määrittelemästä itsehallinnosta. Itsehallintoon kuuluu kunnan asukkaiden hyvinvoinnin ja elinvoiman edistäminen sekä järjestää asukkailleen tarvittavat palvelut. Sosiaali- ja terveyspalvelut eivät ole ainoat joita tarvitaan, vaikka ehkä eniten resursseja vaativia. Usein muiden tärkeiden palvelujen ja kunnan osa-alueiden kehittäminen on jäänyt juuri Sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisen jalkoihin. Osin ymmärrettävää.

Tulevissa kuntavaaleissa onkin tärkeää ehdokkaan näkemykset juuri kunnan tehtäviin liittyvien asioiden hoito ja mihin ehdokas suuntaisi kunnan resursseja kun Sosiaali- ja terveyspalvelujen kuorma ei paina valtuutettujen harteilla niin kuin ennen. Toki kunta maksaa jatkossakin maakunnan tuottamista palveluista, mutta köyttä niiden järjestämisestä ei tarvitse vetää valtuustosalissa.

Kuntavaaliehdokkaalla joka keskittyy maailman- tai valtionpolitiikkaan ei ehkä ole annettavaa kunnan asioiden hoitamiseen.

Tarvitsemmeko lossittomia lossinkuljettajia kuntien valtuustoihin ja luottamustehtäviin?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat